Charisma, authenticiteit en:………..persoonlijk leiderschap!

Charisma: aangeboren of een trucje? 

Is charisma een magische en aangeboren eigenschap waar slechts een enkeling over beschikt?? Of is het een trucje personal branding dat we kunnen leren zoals sommige zelf-help goeroes beloven? Wetenschappers (aan de Lausanne Business School in Zwitserland) identificeerden tien vaardigheden waar charismatische leiders over beschikken. Zij trainden managers hierin en vonden in vervolgonderzoek dat deze managers ook als significant meer charismatisch beoordeeld werden. Om een paar van die charismatische vaardigheden te noemen:

Uitstralen van zelfvertrouwen!   Gebruik van weidse gebaren!  Gebruik van kalme en positieve gezichtsuitdrukkingen! Geanimeerd spreken!

Charismatische ballon!!!

Natuurlijk draagt zelfvertrouwen en fysieke uitstraling bij aan charismatisch overkomen en is het nuttig als je jezelf wil ‘neerzetten’. Voor sommigen werkt het kortstondig. Mensen beoordelen het (op enig moment) als ‘fake’ gedrag en prikken de charismatische ballon door!  In zijn boek: “De schaduwkant van leiderschap” (2014) beschrijft Erik de Haan hoe leiders kunnen struikelen als zij nalaten om hun eigen schaduwkant, zoals twijfels, of voorzichtigheid, veronachtzamen of maskeren. 

Authenticiteit

Charisma hangt sterk samen met authenticiteit: echtheid, eigenheid, geloofwaardigheid en oorspronkelijkheid. Dit is niet even in een praktische vaardigheidstraining te leren! Charisma kun je voor een deel aanleren, dat blijkt. Je kunt er in groeien. Ook leiders als Mandela of Obama hebben zich in de tijd ontwikkeld qua uitstraling en handelen. Authenticiteit is echter niet aan te leren, eerder dien je een aantal zaken ‘af te leren’. Bijvoorbeeld de afhankelijkheid van het oordeel, waardering of het vertrouwen van anderen. Maar ook: ‘afleren’ om bij tegenspel de eigen mening al te snel te relativeren.

(On)bewust zelfinzicht. Authenticiteit is een lastig vorm te geven kwaliteit o.a. omdat het samengaat met een diepgaand zelfinzicht in wie je ‘echt’ bent en wat jou ‘echt’ drijft. Er is uiteraard continu sprake van voortschrijdend zelfinzicht door wat we meemaken, leren of door de (assessment) spiegels die wij voor gehouden krijgen. Maar er zijn ook aspecten in onze persoon waarvan wij ons (nog) niet bewust zijn. Zoals hoe je qua DNA ‘gebakken’ bent en hoe je gevormd bent door vroege (tussen 0 en 3 jaar) hechtingsprocessen. 

Persoonlijk leiderschap

Zoals aangegeven: duurzaam charisma ‘vereist’ authenticiteit en authenticiteit ‘vereist’ zelfinzicht. Dit laatste werd al heel lang geroepen door het Orakel van Delphi: “ken u zelve”. Ik beschouw het als een uiting van persoonlijk leiderschap om hieraan gestalte te geven en daarnaar te leven

Er is sprake van persoonlijk leiderschap als er een continue focus is op:           

  • Werken vanuit betekenisvolle waarden en uitdragen waar je voor ’staat’.
  • Verantwoordelijkheid nemen voor jouw talenten en kwaliteiten en draagvlak creëren voor jouw oplossingen.
  • Leveren wat is afgesproken en zo goed mogelijk presteren.

Een mooi voorbeeld is de concertmeester en nu zeer succesvolle dirigent Jaap van Zweden. In een interview zei hij ooit dat hij net zo makkelijk concertmeester bij het concertgebouworkest had kunnen blijven nadat hij ‘uitgedaagd’ was om eens plaats te nemen op de bok. Hij had het allemaal goed voor elkaar en hoefde niet zo nodig. Jaap (en zijn omgeving) constateerde echter dat hij veel talent had voor het dirigeren. Jaap van Zweden koos voor de carrière switch omdat hij zich “schatplichtig” voelde aan zijn talenten. Dat is persoonlijk leiderschap! En: wat een charisma laat deze man zien.

van

 

                                                                         naar:

Versterken van persoonlijk leiderschap

Door middel van gerichte coaching kun je jouw persoonlijk leiderschap versterken. Het kan een loopbaanvraag zijn waar je mee zit of iets met betrekking tot jouw functioneren dat je op een gerichte wijze wil oppakken.

Volg deze links DNA persoonlijkheidsprofiel en ZKM Coaching die leiden naar aanpakken (met behulp van het DNA persoonlijkheidsprofiel en de Zelfkonfrontatiemethode/ZKM coaching) die jou kunnen helpen om jouw persoonlijk leiderschap te versterken. 

Heb je vragen of opmerkingen: bel mij gerust: 06-20443029.

Leave a Reply

  

  

  

casino internet