Grrrr…..”de beste wensen………..” 2

Al in 1981 ervaarde ik negatieve energie bij de nieuwjaarsbegroetingen: ik liep stage bij de Koninklijke Luchtmacht en het was de gewoonte van veel ambtenaren om op 2 januari de gangen af te struinen en iedereen “DE BESTE WENSEN” te doen. Relatief onbekenden kwamen je kamer binnen, ze reikten je de hand, maar er was nauwelijks oogcontact. Er was eigenlijk helemaal geen contact!  De recalcitrante Nico werd dan wakker: ik antwoordde vaak met:  “ja fijn, dank je wel voor jouw persoonlijke wens, mag ik jou heel veel gezondheid en geluk op jouw werk maar ook privé wensen!!

Als ik nu vanuit de begrippen energie en bewustzijn over het bovenstaande reflecteer, dan constateer ik dat mijn assertieve reactie geen uiting is van kracht of van energie, in tegendeel. Mij afzetten tegen mensen die ‘anders’ zijn of doen is misschien wel logisch, maar maakt duidelijk dat ik mij uit mijn kracht laat halen door anderen. Dit is ‘outside in’ gedrag. Mijn eerste opgave is om voor mijzelf te bepalen welke waarden belangrijk zijn, alsmede welk gedrag ik wil tonen in relatie tot de omgang met andere mensen. Dit is dan ‘inside out’ gedrag. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt, een ieder is gevormd door zijn ervaringen, erfelijk materiaal, e.d. Ik kan bijvoorbeeld als waarde formuleren: ‘respect tonen voor anderen, ongeacht hoe zij er uitzien en/of zich gedragen’. Maar ook ik heb door de jaren heen gemerkt dat bepaalde typen mensen in mijn allergie blijven zitten. Meer bewustzijn is mogelijk, in de zin dat ik van mijzelf begrijp maar bovenal accepteer dat dit soort negatieve gevoelens bij tijd en wijle naar boven komen. Dus geen verzet meer tegen mijn verzetsgevoelens. In deze paradox zit een oude wijsheid: doordat ik mijn eigen gedrag of houding accepteer, word ik meer in staat om het gedrag van anderen te begrijpen en te accepteren! Ofwel: naarmate ik naar mijzelf toe minder aan voorwaarden hoef te voldoen (ik ‘moet’ iedereen accepteren zoals hij is), zal ik minder voorwaarden stellen aan mensen in mijn omgeving.
Tja, en wat wens ik iedereen voor 2013?
Is het: …..doe de dingen die jou energie geven,  geniet van jouw verbondenheid met dierbaren uit jouw omgeving?  Of: ….de beste wensen!  Het maakt natuurlijk niet uit, het gaat om de intentie die er achter zit.
(je kunt je abonneren via de rss feed rechtsboven aan de pagina)

2 thoughts on “Grrrr…..”de beste wensen………..”

 1. Reply Carolien jan 1,2013 16:06

  Mooi blog Nico! Heel herkenbaar!
  Ik wens je een goed 2013!

  Natuurlijk de beste wensen!

  Groet

 2. Reply Claartje jan 1,2013 15:40

  Goed blog Nico! Enne… de beste wensen hè!

  Groeten

Leave a Reply

  

  

  

casino internet