Carl Jung…en de maakbaarheid van het geluk 6

 

Onlangs kreeg ik een biografie onder ogen over Carl Jung: Arts, Psychiater en Psycholoog. Boeiende beelden van een bijzonder leven.

 

Wat mijn aandacht trok in het boek was de volgende tekst:

 

……..Carl Jung kon bevredigd terugkijken op zijn leven, dat hem oneindig veel innerlijke en uiterlijke vervulling, maar ook teleurstellingen en lijden gebracht had. “Ik ben tevreden dat mijn leven zo gelopen is. Het was rijk en heeft me veel geschonken. Hoe had ik ooit zoveel kunnen verwachten? Het waren allemaal onverwachte gebeurtenissen die mij overkwamen. Een paar dingen hadden misschien anders kunnen zijn, als ik zèlf anders was geweest. Maar zoals het was heeft het moeten zijn, want alles is gegaan om dat ik ben zoals ik ben”. Vier maanden voor zijn dood schreef hij aan een onbekende vragensteller: “Wat betreft de vraag hoe ik mijn werk beoordeel, kan ik slechts opmerken dat ik elk afzonderlijk boek met alle mogelijke verantwoordelijkheid geschreven heb, dat ik eerlijk was en dat ik feiten naar voren heb gebracht die op zichzelf niet achterhaald zijn. Ik zou geen van mijn publicaties terug willen nemen en sta achter alles wat ik gezegd heb…….

 

Wat een prachtige reflectie op zijn leven en zijn werk!

 

De relativerende woorden van Carl Jung dat het hem allemaal overkomen is, deden mij bladeren in een boek ‘de maakbaarheid van het geluk’ van Sonja Lyubomirsky. Zij schrijft over wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat drie factoren ons levensgeluk verklaren: -genetische aanleg (50%), omstandigheden (10%) en bewust gedrag (40%). Die laatste factor suggereert dat wij mensen relatief veel manoeuvreerruimte hebben om ons geluksniveau op te krikken door middel van onze gedachten en gedragingen! Onderzoekers schetsen een beeld van ‘gelukkige’ mensen. Ze:

 1. vinden het niet moeilijk om hun dankbaarheid te uiten voor alles wat zij hebben;
 2. wijden zich serieus aan hun levensdoelen en ambities;
 3. kennen stress, levenscrises en tragedies;
 4. genieten van de geneugten van het leven en proberen te leven in het nu;
 5. wijden een groot deel van hun tijd aan hun familie, vrienden, e.d. en genieten daarvan;
 6. zijn vaak de eersten die collega’s of voorbijgangers een helpende hand toesteken;
 7. zijn optimistisch over hun toekomst;
 8. doen wekelijks aan lichamelijke oefeningen, soms dagelijks.

 

Nummer 1 t/m 4 worden door Jung bedoeld, wellicht dat de andere typeringen ook voor hem gelden.

 

Hoe maakbaar is ons levensgeluk? Haar suggestie is te leren van wat mensen gelukkig blijkt te maken en zelf op zoek te gaan naar geluksstrategieën die passen bij jouw interesses, waarden en behoeften. In menig zelfhulpboek komen deze zaken aan de orde:  weet waar je naar toe wil c.q. waar jouw energie en passie zit. En onderneem vervolgens actie om jouw eigen geluk te creëren. Was het maar zo simpel: onbedoeld en ongewild zitten wij ons zelf in de weg, zijn wij product of slachtoffer van ingesleten gedrags-, denk- en gevoelspatronen. Een waarlijk interessant (zelfhulp)boek over deze patronen (ofwel valkuilen of schema’s) heet: ‘Leven in je leven’ van Jeffrey Young & Janet Klosko. (ISBN 978 90 265 156 9) Ik weet niet of Carl Jung een coach of therapeut nodig heeft gehad, ik wens iedereen in ieder geval toe om (met of zonder hulp!) zo terug te kunnen kijken op zijn leven!! Meer afstand (bewustzijn) ten opzichte van de ‘werkzame’ schema’s helpt daar zeker bij. Hierover meer in een volgende blog.

(je kunt je abonneren via de rss feed rechtsboven aan de pagina)

6 thoughts on “Carl Jung…en de maakbaarheid van het geluk

 1. Reply Herman Smits mrt 24,2013 21:10

  Nico,

  Knap hoe je complexe thema´s kort en kernachtig kunt samenvatten. Ik lees je columns met veel plezier!

  Groeten,
  Herman

  • Reply Nico mrt 25,2013 09:09

   Dag Herman, dank voor jouw woorden! Ik schrijf met en voor mijn plezier. Het is dus een wederzijds genoegen! Groet en tot snel weer. Nico

 2. Reply Sophie mrt 19,2013 16:47

  Beste Nico,
  Je geeft hier weer in mooie woorden, stof om over na te denken!
  Groet,
  Sophie

 3. Reply Beatrijs mrt 9,2013 10:33

  Dank, Nico, voor de mooie woorden, die je over en van Jung hebt weergegeven! Ik ben een fervente Jungiaan en door deze woorden van jou weer de behoefte me weer in hem te gaan verdiepen! Ik zal je website door geven aan mijn vrienden, zeer de moeite waard!
  Groet,

  Beatrijs

 4. Reply Laetitia mrt 6,2013 12:00

  Dag Nico,
  Ik denk dat ik maar een abonnement op je blog aanga, want ik ontdekte je vorige onderwerp Benedictijns time-management later. Dat is een verfrissend artikel over energie en gedragspatronen.
  Ik vind je onderwerpen leuk en ze geven me stof tot denken. Bedankt!

 5. Reply Laetitia mrt 6,2013 11:27

  Fijn Nico, om herinnerd te worden aan deze bijzondere man. Maar daar zit hem ook de crux. Wat een bijzonder man kan is niet iedereen gegeven. En dan doel ik op de toch grote groep mensen die die “niet weten waar ze naar toe willen c.q. waar hun energie en passie zit”. En het is voor mij maar de vraag of “zij zichzelf in de weg zitten door ingesleten gedrags-, denk- en gevoelspatronen”.
  Ik ben dus benieuwd naar je volgende blog dat hierop in zal gaan, naar ik begrijp. Het lijstje hierboven spreekt mij overigens zeer aan!
  Groet,
  Laetitia

Leave a Reply

  

  

  

casino internet