Sneeuw…….verwachtingen en …acceptatie!

Verbazing en frustratie over sneeuw

Op Twitter wordt onder de hashtag #sneeuw druk geschreven over de sneeuw die vannacht in het zuiden van het land is gevallen. De berichten variëren van blijdschap tot verbazing en frustratie. “Wakker worden met een ingesneeuwde tuin #Heerlijk #Sneeuw” is een van de reacties. Voor veel twitteraars komt de late sneeuwval als een verrassing. “Waarom sneeuwt het nu het is LENTE!!”   Veel twitteraars geven aan depressief en chagrijnig te worden van de pasgevallen sneeuw. “Waar blijft die lente nou”.

 

Tja, als ik dit lees, dan denk ik direct: ach twitteraars, wat gooien jullie een hoop energie weg!! Wat levert al deze reactieve denkactiviteit jullie op en wat voor pro-actieve initiatieven neem jullie in deze situatie?

In mijn coachingsgesprekken is het omgaan met mensen en/of met situaties die niet aan de verwachtingen voldoen een veel voorkomend issue. Wie heeft er nu een ideale baas, echtgenoot of buurman?? Hoe vaak erger je je aan iets en probeer je ook anderen daarin te betrekken? Is gedeelde smart halve smart of ben je kolen op het vuur aan het gooien?

In zijn wereldbekende boek “….7 gewoontes….” (zie mijn ‘boeken’ menu rechtsboven op deze pagina) verhaalt Stephen Covey over een zeer dominante leidinggevende binnen een universiteit. Iedereen sprak over deze man, zowat niemand sprak met hem. Slechts één medewerker gaf ‘bestaansrecht’ aan deze leidinggevende. Hij accepteerde dat deze man ‘was zoals hij was’ en zeer belangrijk was voor de universiteit. Hij reageerde niet vanuit zijn negatieve gevoelens voor deze man. In plaats daarvan reageerde hij vanuit de (waardevolle) doelen die hij (ondanks deze man) wilde bereiken. Covey geeft aan dat deze laatste persoon gericht was op de ‘circle of influence’ en niet op de ‘circle of concern’. Als je je op die laatste cirkel richt, levert dat veel negatieve energie op. Het eind van het liedje is dat de meeverende persoon heel erg veel ruimte en verantwoordelijkheden kreeg van die dominante leidinggevende. De ‘klagers’ bleven met hun negatieve energie zitten!

 

 

 

 

 

Met het weer werkt het natuurlijk iets anders, maar in de kern kunnen wij veel meer loskomen van onze verwachtingsvolle lenteprikkels en bijvoorbeeld met de slee naar het bos gaan. Voordat je het weet is de winter weer voorbij!! Count your blessings!

 

(je kunt je abonneren via de rss feed rechtsboven aan de pagina)

Leave a Reply

  

  

  

casino internet