Muziek, passie en…………….waarom wel??

Recent heb ik een prachtige TV uitzending gezien. Het betrof een reportage over een life concert in Carré door meerdere Nederlandse topgitaristen, bijeengebracht door Harry Vrienten (Doe Maar)

gitaarjongens concert 0313

Waarom was deze uitzending prachtig: met name vanwege de muziek: zo schitterden Jan Akkerman, George Kooymans (Golden Earring) maar ook Harry Sacksioni en vele anderen. Ook om een andere reden was deze uitzending prachtig: alle artiesten speelden met veel overgave en passie, het was hoor- en zichtbaar dat ze er erg veel plezier in hadden.
De uitzending van het concert werd vooraf gegaan door een uitzending over de pogingen van Harry Vrienten om gitaristen te strikken voor het concert. Twee opvallende momenten waren er voor mij tijdens deze registratie. Allereerst het gesprek met de gitarist Rudy de Queljoe: hij werd bevraagd door Harry Vrienten op zijn liefde voor het instrument. Rudy, qua uitstraling een bescheiden man die niet zo nodig op de voorgrond hoeft te staan, gaf aan dat hij zo blij was dat hij met zijn talent andere mensen blij kon maken! Het delen van zijn talent was voor hem een diepere zin van het gitaar spelen en (ook) om mee te doen aan het concert. Het tweede mooie fragment was het interview met Eelco Gelling, destijds de gitarist van Cuby and the blizzards. Een zeer succesvolle en gevierde gitarist, die nu (zo op het oog) een zwaarmoedig en teruggetrokken bestaan leidde. Het werd duidelijk dat Harry Vrienten veel pogingen had ondernomen om hem te laten meedoen aan het concert in Carré, hij liet echter niets van zich horen. Uiteindelijk werd hij overgehaald door de grote gitarist Jan Akkerman: de liefde voor het maken van muziek met zijn oude maten deed hem besluiten om toch te komen.
Beide gitaristen wisten hun passie te volgen, de een wat makkelijker en vanzelfsprekender dan de ander.
Het onderstaande kwadrant (zie ook in ARTIKELEN) helpt om de beide gitaristen beter te snappen.
blog gitaristen2
Menigeen laat zich leiden door negatieve overtuigingen of door externe factoren: er is altijd wel een (begrijpelijke) reden om iets niet te doen!! In kwadrant C staan deze ‘verzetsacties’ vermeld, het handelen vanuit dit perspectief draagt niet (of slechts tijdelijk) bij aan het realiseren van levensgeluk.
Een ander voorbeeld in deze: recentelijk wilde mijn dochter Claartje niet naar de fitness omdat de (vervangende) lerares haar niet aanstond. Na gezamenlijke reflectie besloot zij toch te gaan en zich te focussen op waarvoor zij naar de fitness ging: het lekkere sporten! Zij was in staat om zich niet te ergeren aan de lerares en was achteraf blij dat zij was gegaan.
Zowel mijn dochter als beide gitaristen hebben gehandeld vanuit het idee: waarom wel??? De ‘emotionele pijn’ die met hun keuze gepaard ging, hebben zij geaccepteerd.
Wat een heerlijk concert was het, ik heb er in ieder geval van genoten!!  Bedankt Rudy en Eelco!

(je kunt je abonneren via de rss feed rechtsboven aan de pagina)

Leave a Reply

  

  

  

casino internet