Vanzelfsprekend zelfvertrouwen en………falen

Heeft Clarence gefaald????

 Al jaren lang ‘gebruik’ ik de (ster) voetballer Clarence Seedorf als voorbeeld in mijn coachingsgesprekken. Hij is exponent van persoonlijke kracht, van positief denken, van: doen waar je goed in bent, etc. Voor diegenen die hem nog niet kennen: deze Surinaamse man is een grote naam in voetballand. Tot zijn 16e jaar speelde hij bij Ajax. Toen besloot hij dat hij naar het buitenland  moest om bij een grotere internationale ploeg te spelen, hij was immers uitgeleerd. Zijn omgeving (Ajax trainer, zijn familie, e.d.) hebben geprobeerd hem van zijn ideeën af te houden, dit is niet gelukt. Zijn (schijnbare) jeugdige overmoed heeft hem geen windeieren gelegd. Clarence heeft het als voetballer bij meerdere grote clubs ‘gemaakt’, hij heeft een ‘eigen’ stadion in Suriname, hij heeft ondertussen zijn MBA gehaald én hij was trainer van AC Milan.

seedorf

Vanzelfsprekend zelfvertrouwen

Waarom ben ik nu al zo lang geïnteresseerd in deze man in het kader van mijn coaching? Nou, dat heeft te maken met zijn ‘vanzelfsprekend’ zelfvertrouwen. In al zijn uitingen is hij positief en is er nooit sprake van enige zelftwijfel. Hij lijkt niet geraakt te worden als zaken anders verlopen dan dat hij voor ogen had: het ligt nooit aan hem maar aan de ander/de situatie. Het ‘vanzelfsprekende’ van zijn zelfvertrouwen is zijn kracht, maar tegelijkertijd ook zijn valkuil. In het (bijgaande) artikel wordt o.a. gerefereerd naar zijn ellenlange betogen in de kleedkamer (hij hoort zichzelf graag praten) waardoor collega voetballers afhaken. Nog belangrijker: Clarence Seedorf is al na 4 maanden ontslagen als trainer van AC Milaan. Het schier onmogelijke is gebeurd: Clarence heeft gefaald. De interessante vraag is nu: ervaart hij dit ook als zodanig???

Clarence Seedorf, terug naar af.

Energie en bewustzijn

Het moge duidelijk zijn dat Clarence over veel energie beschikt om met zijn voetbaltalenten betekenisvolle doelen te realiseren. Met betrekking tot zijn bewustzijn komt de vraag naar voren of hij een adequate ‘toeschouwer’ is van zichzelf en zijn situatie. Binnen de ACT (Acceptance & Commitment Therapy) wordt gesproken over ‘fusie’: de neiging van mensen om gevangen te raken in de inhoud van wat ze denken en/of van het beeld van wie zij zijn. Is dit het geval, dan maak je weinig contact met wat er gebeurt in het ‘hier en nu’ en heeft dit (op langere termijn) invloed op jouw psychische flexibiliteit. In zijn boek: ‘de valstrik van het geluk’ definieert Russ Harris psychologische flexibiliteit als: “het vermogen om je aan te passen aan een situatie op een bewuste, open en aandachtige manier, en effectief actie te ondernemen die wordt gestuurd door jouw waarden”.

Bij Clarence zou het zo kunnen zijn dat zijn zelfbeeld is: “ik ben iemand die altijd en overal succesvol is”, en dat dit zelfbeeld niet wordt beïnvloed door faalervaringen.

Afgestemdheid van gedrag op de situatie

Het sterk overtuigd zijn van de eigen kwaliteiten helpt uiteraard om moeilijke doelen te realiseren. Als men echter niet meer in contact is met zichzelf en (daarmee) met zijn omgeving, dan boet men in aan effectiviteit. Dit is niet alleen aan Clarence Seedorf voorbehouden. Hoe vaak moeten mensen niet dealen met een leidinggevende die autocratisch, bot of dominant stuurt op resultaten! In een enkel geval kan een dergelijke benadering functioneel zijn, bijvoorbeeld Interim Managers die als ‘schone bezem’ orde op zaken komen stellen. In zijn algemeenheid is het het meest effectief om een balans te vinden tussen ‘hard’ en ‘zacht’; tussen ‘inhoud’ en ‘proces’, etc.

De les

Met behulp van ZKM coaching wordt verdiept inzicht verkregen in werk- en levensthematiek, waardoor bijvoorbeeld mensen gaan snappen hoe zij met allerlei (gefuseerde) opvattingen zichzelf en anderen in de weg zitten. Dit leidt dan vaak tot nieuw en effectiever gedrag in dezelfde situatie.

Clarence is uiteraard welkom voor een intake gesprek, wellicht dat dan blijkt dat al mijn reflecties over hem een uiting zijn van mijn eigen ‘gevangenschap’ in mijn denken!!

 (je kunt je abonneren via de rss feed rechtsboven aan de pagina)

Leave a Reply

  

  

  

casino internet