Aan het graf…………bij Tiger

Sinds enkele jaren ben ik een enthousiast golfspeler, ik heb er veel plezier in. Veel dingen komen voor mij samen bij deze sport: los van mijn aanleg voor balsporten, krijg ik de techniek door veel oefenen/spelen steeds beter in de vingers. Met jouw golf ‘handicap’ kun je objectief vaststellen wat voor progressie je maakt en of je beter/minder goed speelt dan anderen. Het is ook een sport waarbij ik (oude) vrienden samenspeel én ik ben lekker buiten in de natuur. In het licht van de persoonlijkheidstheorie, onderliggend aan de Zelfkonfrontatie methode, zou je kunnen zeggen dat golf spelen bij mij aansluit op de twee aan mensen toegeschreven basisdrijfveren. Enerzijds op het zogenaamde Z-motief: ik wil zelf goed presteren en succesvol zijn. Anderzijds sluit mijn golfhobby ook aan op het A-motief: ik wil samen over de baan lopen en mij verbinden met anderen.

Tiger Woods. Recent heeft het Augusta Masters golftoernooi plaatsgevonden, dat kan niemand ontgaan zijn. De media hebben daar uitgebreid verslag over gedaan. En met name springt de overwinning in het oog van de levende golflegende Tiger Woods. Door vriend en vijand geprezen om zijn doorzettingsvermogen om het toernooi voor de vijfde keer te winnen na zoveel fysieke en persoonlijke malheur.In deze video vertelt hij zijn verhaal. Rond minuut 2.40 spreekt hij over zijn ouders en zijn kinderen die bij zijn historische overwinning aanwezig waren.

Hij benadrukt zijn verbondenheid met zijn familie. Tiger vindt het heel belangrijk dat zijn ouders, maar ook zijn twee kinderen erbij zijn als hij speelt. Je ziet ook dat hij hen emotioneel omhelst. Hij zegt dat hij hoopt dat zijn kinderen nooit zullen vergeten dat zij hun vader een groot kampioenschap hebben zien winnen. Vorig jaar waren zijn kinderen erbij in Londen, maar toen maakte hij fouten waardoor hij de titel miste. Die laatste zinnen trieerden mij!

Verbondenheid?

Nu ken ik Tiger Woods niet persoonlijk, hetgeen mij noopt tot terughoudendheid bij het doen van uitspraken over hem. Maar………wat betekent deze verbondenheid voor Tiger? Hij vindt het heerlijk om zijn kinderen er bij te hebben, want dan kunnen ze meemaken hoe geweldig papa gepresteerd heeft! Zijn verbondenheid lijkt met name aan te sluiten op het Z-motief, het gaat hem om het beeld dat zijn kinderen hebben van zijn fantastische sportprestatie. 

Aan het graf

De video deed mij denken aan een veelgebruikte vraag in coachingsland: wat zou je willen dat jouw naasten over jou zeggen als je in je graf ligt? Gaat het dan over wat je allemaal in maatschappelijk of in sportief opzicht gepresteerd hebt? Of over andere dingen, zoals de manier waarop je verbinding hebt gemaakt met jouw kinderen en omgeving, of wat je samen gedeeld en gedaan hebt met en voor elkaar?
Ik wens Tiger alle goeds toe en ik hoop voor hem dat hij na deze glorieuze comeback, nog vele jaren zijn sportieve talenten met succes inzet. Ik wens hem ook toe dat hij zijn verbondenheid met zijn familie en kinderen in de volle breedte kan ervaren. 

Leave a Reply

  

  

  

casino internet