2014 wens………………

Een paar dagen geleden kreeg ik, als een van de circa 50 cc’ers, een Kerst/nieuwjaarswens met winterlandschap foto van een oud-collega (J.M.G.) die ik zo’n 25 jaar geleden voor het laatst gezien moet hebben. Ik twijfel niet aan zijn positieve intenties, maar zijn wens gaf mij toch een negatief gevoel: wil ik een wens krijgen van iemand die ik een of twee keer in mijn leven heb gesproken? Verder: ik was zichtbaar een van de velen aan wie hij schreef, er was ook geen persoonlijk bericht. Ik moest meteen denken aan de kerst/nieuwjaarswensen die ik de afgelopen dagen in de supermarkten mocht krijgen van de kassa medewerksters: een plichtmatig en routinematig uitgesproken wens zonder oogcontact.

Bijna reflexmatig verzet ik mij daar tegen: “zo schrijf je toch geen nieuwjaarswensen!! J.M.G. moet daarmee stoppen of in ieder geval veranderen!. Als hij een wens stuurt, dan zou die toch zeker persoonlijker van aard moeten zijn”, etc. De Kerstmail heeft mij geen slapeloze nachten bezorgd, toch zet het mij aan het denken. Het is wellicht een ‘oude zenuw’ van mij, zie hiervoor een eerder blog  https://www.energieenbewustzijn.nl/persoonlijk/grrrr-de-beste-wensen/

 

Een relevante vraag is natuurlijk: wat doe ik in reactie op de Kerstwens van mijn oud-collega?

 

31213.blog

 

 

Zoals aangegeven neig ik naar reflexmatig handelen (zie bovenstaand figuur kwadrant D)  (zie ook in het artikel: 2 polen) in reactie op dat negatieve gevoel: ik kan een kritisch, veroordelend en cynisch antwoord terugsturen en hem vriendelijk doch dwingend verzoeken om mij van de mailinglijst af te halen. Maar: ……dan laat ik mij heel sterk leiden door hetgeen hij mij ‘aandoet’. Zo’n (outside-in) reactie is dan misschien wel logisch, maar het maakt mij niet gelukkiger. In plaats daarvan kan ik veel beter proberen om dit negatieve gevoel te accepteren: tja,…..soms krijg je van die wenskaarten….. of: …..J.M.G. had weinig tijd of …..hij/het is nu eenmaal zo!

Naast acceptatie van mijn negatieve gevoel, ga ik mijn verantwoordelijkheid nemen in deze relatie en zal ik mijn oud collega antwoorden op zijn kerst/nieuwjaarswens op een manier die bij mij past. (kwadrant A en B) Deze (inside-out) reactie houdt in dat ik hem bedank voor zijn Kerstwens en hem kort ga informeren over hoe het met mij in professioneel opzicht afgaat. Ik stuur hem een link naar deze blog en spreek de hoop uit dat hij zich abonneert op mijn blogs. Wellicht komen wij elkaar nog eens tegen in deze kleine wereld! Deze reactie draagt veel meer bij aan mijn levensgeluk omdat ik handel naar voor mij belangrijke waarden en geen verzetsactie pleeg.

 

Wat is nu mijn wens naar de geïnteresseerde lezer van deze blog?? Ik wens jou (in 2014 en daarna) het vermogen toe om levensgeluk te creëren voor jezelf en voor jouw omgeving! En dat je dit ook blijft doen als anderen en/of de situatie waarin je je bevind negatieve gevoelens oproepen!!

 

 (je kunt je abonneren via de rss feed rechtsboven aan de pagina)

Nico van Wayenburg

Leave a Reply

  

  

  

casino internet